Gara Giurgiu Nord, una dintre stațiile CFR unde ajung foarte multe trenuri internaționale de călători și de mărfuri, a fost lăsată în paragină.

Ridicată în 1955, ea se află într-o avansată stare de degradare, ba chiar au început să cadă bucăți de tencuială.
Gara Giurgiu Nord este un nod feroviar important de la granița cu Bulgaria, pentru că aici se realizează controlul de frontieră.
Imobilul gării și terenul din jur se află în proprietatea Ministerului Transporturilor, mai precis al CFR. Însă, deși este o adevărată bijuterie arhitecturală, Gara Giurgiu Nord a fost năpădită de buruieni, iar gunoaiele nu au mai fost strânse de foarte mult timp.

Zilele trecute, celebrul tren Orient Expres a poposit aici, iar călătorii au avut parte de o imagine dezolantă.
Giurgiuvenii spun că imaginea orașului este grav afectată de starea în care se află Gara Giurgiu Nord, dar și zona adiacentă. În schimb, spun ei, a fost modernizată Gara Giurgiu Oraș, prin care trec foarte puține trenuri.
În 2009, autoritățile din Giurgiu incluseseră această gară într-un plan urbanistic general, fiind propusă modernizarea acesteia. Numai că, au trecut nouă ani iar acest obiectiv a rămas doar pe hartie.
Solicitați pentru a prezenta un punct de vedere referitor la această situație, cei de la CFR, au declarat că această stație CFR este inclusă într-un amplu proiect de reabilitare a căii ferate Giurgiu –București.

“Staţia de cale ferată Giurgiu Nord este cuprinsă într-un program amplu de dezvoltare a infrastructurii feroviare pe întregul tronson Bucureşti Nord – Jilava – Giurgiu Nord – Frontieră, inclusiv reconstrucţia Podului de la Grădiștea.
Pentru demararea efectivă a lucrărilor, conform procedurilor legale, trebuie întocmit studiul de fezabilitate, pe baza căruia se lansează licitaţia pentru proiectare şi execuţie. Această etapă a fost deja demarată de CNCF CFR SA, în septembrie 2017, prin semnarea contractului pentru elaborarea studiului de fezabilitate, cu Asocierea BAICONS IMPEX S.R.L.- ACCIONA INGENIERIA S.A., câştigătoare a procedurii de licitaţie public.Conform contractului, studiul de fezabilitate are termen de elaborare 18 luni şi va prezenta varianta optimă de traseu şi va propune o planificare a activităților proiectului tehnic printr-o soluție de execuție a lucrărilor pe 2 loturi, şi anume: lucrări la podul peste râul Argeș, între stațiile Vidra și Grădiștea (lot I); lucrări la infrastructura de cale ferată între stațiile CF București Nord şi Giurgiu Nord, până la Frontieră (lot II)”, se arată în punctul de vedere al CFR.

Totodată, spun aceștia „ până la demararea lucrărilor de modernizare pe acest tronson, personalul de specialitate al Regionalei CF Craiova, inclusiv personalul din staţii, execută periodic lucrări de întreţinere, de defrişare a vegetaţiei şi de erbicidare. În ceea ce priveşte, staţia Giurgiu Nord, vă informăm că ultimele intervenţii pentru defrişare şi erbicidare au avut loc la începutul acestei luni”.
Așa că, până la începerea lucrărilor de modernizare vor mai trece ani și ani. Iar cât privește întreținerea și defrișarea vegetației haotice, nu se poate spune că au fost realizate constant astfel de lucrări. Un singur muncitor de la întreținere se chinuia să taie iarba cu o cositoare cu doar câteva minute înainte de sosirea Orient Express-ului…

Articolul precedentPrimarii din județul Giurgiu, notificați să identifice terenuri pentru gropi în care să fie incinerați porcii
Articolul următorAlertă!!! Pesta porcină s-ar putea extinde. Noi județe cu risc sporit de contaminare