Consiliul Județean Giurgiu a anulat licitația pentru execuția Centurii Giurgiu vest, șosea cu o lungime de 12 kilometri. Anularea licitației înseamnă, practic pierderea banilor din POIM (decembrie 2023) și fazarea proiectului pe următorul exercițiu financiar – POT, titrează Economedia. 

Proiectul, transferat de la Compania de Drumuri la CJ Giurgiu, a fost scos la licitație în iunie 2022 pentru 304 milioane lei (valoare redusă în iulie 2022 la 303 milioane) iar la termenul limită au fost depuse două oferte, constructorul IBB (subcontractor Pizzarotti pe primul Lot al Autostrăzii A7 Ploiești – Buzău) și Ersa Turcia, după cum Economedia anunța în ianuarie 2023.

Constructorul IBB a depus contestație la Consiliul Național pentru Soluționarea Contestațiilor (CNSC) după ce licitaţia a fost anulată. 

CJ Giurgiu a anulat licitația pe motiv că a primit o ofertă inacceptabilă, de 330 de milioane lei, peste valoarea maximă de 303 milioane lei, în limita pe care legea o prevede – 15% din prețul contractului de achiziție publică.

„Procedura de achiziție privind construirea celei de a doua centură ocolitoare a municipiului s-a încheiat cu respingerea ambelor oferte depuse. În cazul uneia dintre firme, oferta a generat numeroase discuții Inter-instituționale, dat fiind că au fost particularități neîntâlnite in nicio procedură anterioară. Comisia de evaluare, in activitatea căreia nu are nimeni dreptul de a interveni, a decis în favoarea respingerii, ceea ce a permis firmei iîn cauză să depună contestație la CNSC, proces care, in mod normal, se soluționează intr-o lună. Așadar, nu s-a pierdut finanțarea și se va realiza această investiție”, precizează, într-o declaraţie de presă, preşedintele CJ Giurgiu, Dumitru Beianu

Pe partea de Est, municipiul Giurgiu are o centură, un Drum de Legătură între DN 5 și Podul Giurgiu Ruse deschis în decembrie 2021 care preia traficul de tranzit spre principala vamă cu Bulgaria.

Varianta Giurgiu Vest are Studiu de Fezabilitate și Proiect Tehnic finalizate, iar indicatorii tehnico economici pentru investiție au fost aprobați încă din februarie 2021. Șoseaua are 12 kilometri, două benzi/sens cu separator median și viteză de proiectare de 100 km/h.

Cele mai dificile structuri sunt pasajele peste liniile de tren București – Giurgiu și Videle – Giurgiu cu 404 metri, respectiv 496 metri.

„Traseul varintei ocolitoare se desprinde din DN 5 din sensul giratoriu al obiectivului “Drum de legatura DN 5 km 60+500 – Soseaua de centura – Pod Prieteniei km 61+400” continua pe terenuri agricole, la km 1+000 traverseaza magistrala C.F. 903 Bucuresti – Giurgiu cu un pasaj, dupa care se indreapta catre DC 115 si magistrala C.F. 902 Bucuresti – Videle pe care le traverseaza prin intermediul unui pasaj. Traseul se continua pe terenuri agricole, intersecteaza pe rand, la nivel, DN 5B, DJ 503, DJ 504 unde sunt prevazute amenajari de tip giratoriu. Intre DJ 504 si DN 5C se prevede traversarea canalului de irigatii Giurgiu – Razmiresti cu un pod, urmand ca traseul sa se finalizeze in DN 5C – km 3+900, unde se va realiza un sens giratoriu. Pentru amenajarea in plan a traseului au fost utilizate curbe cu raza cuprinse intre 650 m si 2.500 m. Traseul variantei are o lungime totala de 12,068 km”.

„Scopul principal al acestei investitii este de a asigura legatura directa cu punctul vamal servind ca si varianta de ocolire a Municipiului Giurgiu, asigurand astfel conexiunea rutiera intre DN5, DN5B, DN5C, DJ503, DJ504 si DC115 si punctul de trecere a frontierei Giurgiu”.

 

Sursa: Realitatea de Giurgiu

Articolul precedentZeci de firme interpuse în achiziţii de autoturisme rulate au prejudiciat bugetul de stat cu 16 milioane euro
Articolul următorGiurgiu. Dosar penal pentru un şofer prins cu o alcoolemie foarte mare la volan