Începând cu data de 30 noiembrie 2018 până pe 7 ianuarie  2019, D.S.V.S.A. Giurgiu va desfășura controale tematice specifice sărbătorilor de iarnă, cu scopul prevenirii apariţiei toxiinfecţiilor alimentare și răspândirii virusului Pestei Porcine Africane (PPA).

Inspectorii DSVSA Giurgiu vor verifica modul în care operatorii din sectorul alimentar respectă măsurile privind combaterea pestei porcine africane (PPA), a condiţiilor sanitare veterinare şi de siguranţa alimentelor referitoare la trasabilitatea, ambalarea, transportul, depozitarea și comercializarea cărnii proaspete de porc, precum și a modului de marcare şi certificare a cărnii proaspete, a cărnii tocate, a cărnii preparate şi a produselor din carne de porc, sau care conţin carne de porc.

În acest sens, la nivelul DSVSA Giurgiu, vor fi constituite echipe, care, în colaborare cu reprezentanţii Inspectoratului de Poliţie Județean Giurgiu și Inspectoratului de Jandarmi Județean Giurgiu, vor efectua controale oficiale având drept scop: verificarea modului de sacrificarea porcilor care se va realiza în unităţi de abatorizare, autorizate sanitar veterinar pentru sacrificarea de porcine. Este interzisă tăierea porcilor, în scopul comercializării cărnii, în alte locuri sau spații, decât cele autorizate sanitar veterinar::.

  • Verificarea modului de respectare a cerințelor legislației Uniunii Europene aplicabile comerţului cu porcine vii, precum și a măsurilor privind restricționarea mișcărilor de porci vii, ca urmare a apariției și evoluției focarelor de PPA.
  • Verificarea modului de respectare a cerințelor legale aplicabile comerţului cu carne proaspătă și produse din carne, ca urmare a apariției și evoluției unor focare de PPA.
  • Verificarea respectării normelor în vigoare prinvind comercializarea ouălor şi produselor din ouă, laptelui şi produselor lactate, precum și peştelui şi produselor din pescuit.

Obiectivele vizate în cadrul acestor acțiuni sunt: pieţele agro-alimentare, abatoare, unităţile de tranşare a cărnii, unităţile de procesare şi depozitare a alimentelor de origine animală, precum şi în unităţile de vânzare cu amănuntul (carmangerii, măcelării, unităţi de alimentaţie publică, pizzerii, cantine, unităţi tip catering, cofetării, patiserii, laboratoare de cofetărie/patiserie, pensiuni turistice, unităţi de tip hipermarket/supermarket, magazine alimentare etc.).

Piețele agroalimentare vor fi supravegheate de către medicii veterinari care vor sancționa comercializarea produselor în alte condiții decât cele prevăzute de normele sanitare veterinare.

Este interzisă comercializarea produselor şi alimentelor de origine animală în spaţii improvizate (în sistem de vânzare stradal), nesupuse controlului sanitar veterinar.

La nivelul unităţilor de vânzare cu amănuntul supuse înregistrării şi controlului sanitar veterinar şi pentru siguranţa alimentelor se va proceda la:

  1. verificarea respectării cerinţelor pentru înregistrarea sanitară veterinară şi pentru siguranţa alimentelor;
  2. verificarea respectării cerinţelor de igiena;
  3. verificarea trasabilităţii produselor alimentare.

De asemenea, se vor realiza controale în trafic, cu sprijinul reprezentanţilor Inspectoratului de Poliţie Județean Giurgiu și Inspectoratului de Jandarmi Județean Giurgiu, pentru a se verifica dacă sunt respectate condițiile legale pentru transportul animalelor, cărnii și produselor din carne.

Examenul trichineloscopic se va efectua la sediul Circumscripției Sanitare Veterinare și pentru Siguranța Alimentelor Giurgiu (Piaţa Centrală Giurgiu) şi la sediul Laboratorului Sanitar Veterinar și pentru Siguranța Alimentelor Giurgiu (Giurgiu, Şoseaua Bucureşti, nr. 72) precum şi la sediile Circumscripțiilor Sanitare Veterinare de Asistenţă din judeţul Giurgiu.

Articolul precedentSute de kilograme de articole pirotehnice, confiscate de polițiști
Articolul următorSalariații DGASPC Giurgiu au decis să suspende temporar mișcările de protest