Poliţia a mai înregistrat 17 sesizări în legătură cu procesul de vot la referendumul pentru revizuirea Constituţiei, dintre care şase nu s-au confirmat, a declarat, astăzi, purtătorul de cuvânt al Ministerului Afacerilor Interne, Monica Dajbog.
„De la ultima raportare până în prezent, au fost înregistrate 17 sesizări de posibile fapte contravenţionale sau infracţiuni. Dintre acestea, şase nu s-au confirmat. Celelalte sesizări sunt în curs de verificare şi soluţionare”, a spus Dajbog.
Ea a precizat că poliţia efectuează cercetări cu privire la o faptă prevăzută de Codul penal, iar două persoane au fost amendate cu 700 de lei pentru săvârşirea unor fapte contravenţionale.
Potrivit ei, în Călăraşi, poliţiştii au întocmit dosar penal unei persoane care după ce votat şi a introdus buletinul de vot în urnă, a cerut un alt buletin şi a mai votat o dată, motivând că de această dată a votat în numele mamei sale.
Într-o localitate din Dâmboviţa, un bărbat a fost sancţionat contravenţional pentru alertarea falsă a autorităţilor după ce a sunat la 112 şi a semnalat în mod fals un caz de corupere a alegătorilor.
„Poliţiştii din Dolj efectuează verificări după ce au fost sesizaţi că într-o comună primarul şi mai mulţi consilieri locali au transportat mai mulţi cetăţeni la secţia de votare, îndemnându-i pe aceştia cum să voteze”, a mai spus Monica Dajbog.
Până la încheierea votării, angajaţii MAI vor verifica în continuare sesizările de fapte ilegale care au legătură cu referendumul. Efectivele de ordine publică vor rămâne mobilizate şi după încheierea procesului de vot pentru prevenirea oricăror incidente care s-ar putea produce.
„Vă reamintim că după finalizarea activităţilor din secţiile de votare, structurile MAI vor asigura condiţiile necesare pentru transportul în siguranţă al buletinelor de vot şi al celorlalte documente care au legătură cu votarea de către preşedinţii secţiilor de votare către birourile electorale judeţene”, a afirmat purtătorul de cuvânt al MAI.