În timp ce autoritățile au demarat controale în trafic și au instituit măsuri de profilaxie împotriva pestei porcine, între timp, însă, țăranii din județ au și început să-și sacrifice singuri porcii din coteț, de teama de a nu le fi luate animalele de către autorități.

În acest sens, deja am primit semnale din partea de sud sau de est a județului.

Între timp, au fost instituite puncte de control în trafic, în echipe mixte ale Direcției Sanitar Veterinare și pentru Siguranța Alimentelor (DSVSA) Giurgiu, Inspectoratul de Poliție al Județului Giurgiu și Inspectoratul de Jandarmi.

Controalele oficiale în trafic au ca scop verificarea mijloacelor auto proprietate personală privind eventualele transporturi nelegale de porci vii, provenite din gospodăriile populației situate în zonele afectate de boală, precum și a cărnii proaspete de porc, a cărnii tocate, a cărnii preparate și a produselor din carne de porc, destinate consumului propriu și care au fost obținute de la porcii vii proveniți din exploatațiile non-profesionale situate în zonele aflate sub restricții.

Veterinarii atenționează, însă, că în cazul în care se constată nerespectarea restricțiilor privind livrarea porcilor vii, a cărnii de porc și a produselor din carne de porc, impuse de către autoritătile veterinare, se vor dispune măsuri de ucidere a porcilor vii, în condițiile prevăzute de Regulamentul (CE) 1099/2009.

Toți crescătorii de animale, persoane fizice sau juridice, au obligația de a notifica orice suspiciune de boală sau mortalitate la porcine către medicii sanitar-veterinari sau DSVSA Giurgiu.

În județul Giurgiu nu a fost confirmată boala

Dacă la noi, PPA nu a fost confirmată, sunt zone în țară în care au fost înregistrate mai multe focare. Cele mai multe sunt în județul Tulcea, dar și în Brăila, Constanța, Ialomița, Galați, multe dintre ele chiar în gospodăriile populației. Focare în care boala evoluează lent, chiar staționar, sunt și în județele Satu-Mare, Bihor și Sălaj. Un ultim focar a fost depistat și în apropiere de Capitală.
Potrivit autorităților veterinare, pesta porcină africană nu afectează oamenii și nu se transmite la aceștia, neexistând nici cel mai mic risc de îmbolnăvire. Este doar o boală virală a porcinelor domestice și sălbatice, cu evoluție rapidă și mortalitate de până la 100% pentru porcii care se îmbolnăvesc. Pentru această boală nu există vaccin și nici tratament.

 

Articolul precedentAstra Giurgiu a învins Concordia Chiajna, scor 3-0
Articolul următorPeste o sută de cazuri noi de rujeolă. Câte dintre ele sunt la Giurgiu