În data de 12.04.2022, într-o exploatație non-profesională din localitatea Stănești (județul Giurgiu) a fost confirmat focar de Pestă Porcină Africană. Exploatația are un efectiv de 18 porci domestici.

În vederea combaterii focarului de boală, reprezentanții Direcției Sanitar Veterinare și pentru Siguranța Alimentelor Giurgiu au dispus imediat următoarele măsuri:

 – Efectuarea recensământului tuturor categoriilor de porcine din exploatație;

 – Uciderea porcinelor, la fața locului, în unitate, astfel încât să se evite orice risc de răspândire a agentului patogen al bolii în cauză în timpul sacrificării și ulterior;

 – Întreprinderea tuturor măsurilor de biosecuritate corespunzătoare și necesare pentru a fi evitată orice răspândire posibilă a bolii;

 – Eliminarea materialelor sau a substanțelor potential contaminate prezente în unitate.

De asemenea, în jurul focarului a fost delimitată o zonă de protecţie pe o rază de 3 km şi o zonă de supraveghere pe o rază de 10 km.

În zona de protecție, porcii domestici vor fi menținuți separat de animalele sălbatice și de cele din alte specii, iar medicii veterinari oficiali vor efectua cel puțin o vizită la toate exploatațiile din această zonă.

Totodată, la nivelul exploatației infectate au fost impuse restricții de circulație în ceea ce privește animalele, produsele și alte materiale în interiorul, de la sau la zona de protecție.

În zonele menționate restricțiile vor fi menținute minimum 30 de zile.

Precizăm că pentru gestionarea și monitorizarea corespunzătoare a măsurilor în focar, astăzi, 13.04.2022, a fost convocat Centrul Local de Combatere a Bolilor (CLCB) Giurgiu, care a adoptat Programul de Măsuri pentru combaterea focarului de Pestă Porcină Africană.

Sursa: Realitatea de Giurgiu

Articolul precedentJudețele cu cele mai mari și cu cele mai mici pensii din România. În ce judeţ din vestul ţării pensia medie a trecut de 400 de euro
Articolul următorCetățean turc depistat ascuns în spatele unei clădiri din apropierea PTF Giurgiu