Direcția Generală de Asistență Socială și Protecția Copilului Giurgiu, la fel ca şi celelalte 46 de Direcții Generale de Asistență Socială și Protecția Copilului din țară, îşi va extinde reţeaua de asistenţă maternală, în cadrul unui  proiect cu finanţare europeană.

Ministerul Muncii și Justiției Sociale, prin Autoritatea Națională pentru Protecția Drepturilor Copilului și Adopție, în parteneriat cu cele 47 de Direcții Generale de Asistență Socială și Protecția Copilului din țară, a profitat de oportunitatea oferită de fondurile europene pentru a extinde şi profesionaliza actuala rețea de asistență maternală.

În data de  8 noiembrie 2018, a fost semnat contractul de finanțare pentru proiectul „TEAM-UP: Progres în calitatea îngrijirii alternative a copiilor”, depus de către ANPDCA – „Reducerea numărului de copii și tineri plasați în instituții, prin consolidarea rețelei de asistenți maternali”. Proiectul se va derula în sprijinul dezvoltării și profesionalizării actualei rețele de asistenți maternali, care reprezintă una dintre cele mai bune opțiuni pentru asigurarea creșterii și îngrijirii copiilor aflați în sistemul de protecție specială. Proiectul se va derula pe o perioadă de 5 ani și are un buget de 568.985.570 euro.

La nivel de ţară, prin intermediul proiectului, până la sfârșitul anului 2023, actuala rețea de asistență maternală va fi extinsă cu aproximativ 4.000 de persoane și 15.000 de asistenți maternali din sistem vor beneficia de formare profesională continuă.

La nivelul judeţului Giurgiu, în decurs de 5 ani, vor fi angajaţi 125 de asistenţi maternali profesionişti (25 asistenţi maternali profesionişti  pe an) iar cei 136 de asistenţi maternali profesionişti angajaţi în prezent la D.G.A.S.P.C. Giurgiu vor urma cursuri de formare profesională continuă.

În cadrul proiectului va fi derulată şi o campanie de informare în vederea atragerii de asistenţi maternali. Totodată,  vor fi dezvoltate şi introduse  instrumente şi proceduri în domeniul asistenţei sociale destinate activităţii asistenţilor maternali, vor fi organizate seminarii  de consultare şi instruire,  va fi creată şi dezvoltată la nivel naţional o platformă digitală, care va conţine module de tip e- learning, module de educaţie digitale şi baze de date relevante pentru reţeaua de asistenţă maternală şi personal specializat din sistem.

 

Articolul precedentCertificatele de cazier judiciar, eliberate cu întârziere, din cauza unei defecţiuni la sistemul informatic
Articolul următorPercheziții la persoane suspectate de producerea de produse accizabile