Autoritățile din județul Giurgiu unde, sâmbătă, s-a confirmat primul focar de pestă porcină africană, au decis să nu sacrifice porcii sănătoși.

Hotărârea a fost luată în privința porcilor din imediata vecinătate a focarului de pestă din localitatea Brăniștari. Autoritățile amână decizia de a sacrifica restul suinelor de pe o rază de 3 km de la focar (zona de protecție) care ar fi inclus și localitatea Mihai Bravu.

“Au fost vizitate 500 de gospodării, dintre care 50% sunt nelocuite. Avem ca date parțiale 300 de porci, sunt curți cu efective mai mari de porci, cam 10-12 capete. Mâine vom recenza și porcii din localitatea Mihai Bravu. Vom trece la eutanasierea porcilor din zona de protecție numai dacă rezultatele de la probele pe care le-am luat din gospodăriile recenzate vor fi pozitive”, a declarat directorul DSVSA Giurgiu, Liviu Florescu.

Este obligatoriu contactarea imediată a medicul veterinar atunci când există suspiciunea de îmbolnăvire, spun autoritățile. De asemenea oamenii sunt sfătuiți sa încerce o decontaminare atunci când intră dinspre stradă în curte și, mai ales, în coteț.

Cum arată un porc infectat cu virusul pestei porcine africane?

Nu exista semne clare care sa indice boala, semnele pot fi atribuite si altor boli. Dar se pot observa la porcii bolnavi semne ca: moarte rapidă, intervenită într-un timp extrem de scurt; temperatura foarte ridicată (40,5 – 42◦C) si stare febrila; roseata sau învinețire a pielii, a marginilor urechilor, a varfului picioarelor, a abdomenului si pieptului; lipsa poftei de mancare, apatie si impleticire in mers; vomitari, diaree (uneori cu sange) si urdori la ochi.

Articolul precedentSatul Brăniștari – în carantină. În localitate a fost depistată pesta porcină
Articolul următorUn mesaj pentru toți elevii de la MAI