Ca în fiecare an, spre finele primăverii, mulți giurgiuveni se chinuie încercând să suporte puful plopilor canadieni, puf din cauza căruia nu se pot bucura de zilele frumoase îndelung aşteptate.

Puful de plopi apare în lunile mai-iunie și este unul dintre factorii declanșatori ai rinitei alergice, care este diagnosticată la aproximativ 20% din populația României. Alergia la puful de plopi este asemănătoare cu alte alergii și se manifestă prin simptome precum lăcrimarea ochilor, strănut, mâncărime la nivelul nasului sau a ochilor și secreție nazală. Spre deosebire de alți alergeni, puful de plop nu prea poate fi evitat, pentru că ajunge peste tot, intrând chiar și în case, pe geamuri. Medicii le recomandă celor alergici să poarte măști de față care să le acopere gura și nasul.

De mulţi ani, giurgiuvenii se plâng de disconfortul creat de puful „cu pricina”. Recent, un locuitor al orașului a solictiat tăierea plopilor din întreg orașul, dar municipalitatea a consultat asociațiile de proprietari, iar 80% dintre proprietari s-ar fi opus inițiativei, pe considerentul că plopii ”țin umbră”.

Ca fapt divers… la alţii se poate

Ministerul Ecologiei şi Resurselor Naturale din Republica Moldova a aprobat  defrişarea celor 8.000 de plopi canadieni de pe străzile municipiului Chişinău.  În locul copacilor care între timp au fost tăiaţi, s-au sădit arbori din alte specii.
Poate că exemplul iniţiativei edililor capitalei basarabene va fi urmat şi de ai noştri. Poate…

Articolul precedentPolițiștii locali din Giurgiu, la ceas de sărbătoare
Articolul următorDosar penal pentru că a lovit-o și a amenințat-o pe soacra sa