La Giurgiu, 371 de persoane au încheiat deja contracte de asigurare socială la Casa Judeţeană de Pensii. Potrivit directorului Casei Județene de Pensii Giurgiu, Marian Dumitru, giurgiuvenii cei mai interesaţi de facilităţile oferite de legea plăţii retroactive a contribuţiilor sociale sunt cei care muncesc în străinătate.

”Până în prezent, au fost semnate 371 de contracte de asigurare socială, multe dintre ele de către persoane care lucrează în străinătate. Aceştia au plătit chiar și maximul de 5 ani prevăzuţi în legislaţie, În medie 15.000 de lei pentru întreaga perioadă.  Legea 186/2016 prevede posibilitatea plăţii retroactive a contribuţiilor de asigurări sociale pentru perioadele de timp în care nu au avut calitatea de asigurat în sistemul public de pensii sau într-un sistem de asigurări sociale neintegrat acestuia.  Perioada maximă pentru care se pot plăti contribuţiile este de cinci ani, astfel că nu pot fi „recuperate” prin intermediul actualului act normativ perioade de dinainte de luna noiembrie a anului 2011, în care solicitantul nu a avut calitatea de asigurat”, ne-a declarat directorul CJP Giurgiu, Marian Dumitru.

Poate încheia contract de asigurare socială orice persoană care, indiferent de cetăţenie, cu domiciliul sau rezidenţă în România, îndeplineşte cumulativ mai multe condiţii. Astfel, doritorii trebuie să nu fi avut calitatea de asigurat social în perioada pentru care se solicită această asigurare, respectiv noiembrie 2011 – noiembrie 2016, să nu aibă calitatea de pensionar la data încheierii contractului de asigurare şi să nu fi avut obligaţia asigurării în sistemul public de pensii în perioada respectivă. Astfel, dacă o persoană a fost asigurată în sistemul public de pensii şi este nemulţumit de suma cotizată, nu are dreptul de a plăti suplimentar sume de bani astfel încât să îşi mărească gradul de cotizare.

De altfel, nesiguranţa locului de muncă îi determină pe tot mai mulţi giurgiuveni să îşi depună cererile pentru a ieşi pensie. Astfel, de la începutul anului, la Casa Judeţeană de Pensii Giurgiu s-au înregistrat peste 2.000 de dosare noi pentru pensie, dintre care câteva sute sunt pentru pensie anticipată sau anticipată parţial.

Articolul precedentPeste 180 de amenzi pentru șoferii indisciplinați, în weekend, la Giurgiu
Articolul următorTurneu de fotbal american, la Giurgiu. Cine va organiza evenimentul sportiv