În Giurgiu, sunt printre cele mai ieftine locuinţe din ţară! Astfel, un apartament poate fi achiziţionat cu 510 de euro pe metru pătrat util. Preţuri mici sunt, în general, în reşedinţele de judeţ din jumătatea de sud a României.

Spre exemplu, în Reşiţa pentru un apartament se plătesc 490 de euro pe metru pătrat util în Reşiţa, în Alexandria, 570 de euro pe metru pătrat, în Drobeta Turnu- Severin, 590 de euro pe metro pătrat şi 620 de euro pe metru pătrat util în Târgovişte.

Între oraşul cu cele mai ieftine şi cele mai scumpe apartamente există o diferenţă de aproximativ 1.000 de euro pe metru pătrat. La nivel naţional continuă să existe şase mari centre regionale în care preţul mediu solicitat pentru un metru pătrat de apartament ajunge la peste 1.000 de euro pe metru pătrat util, potrivit celui mai recent raport de piaţă realizat de Imobiliare.ro.

Pe primul loc se află Cluj-Napoca, cu o medie de 1.510 euro pe metru pătrat util, acesta fiind urmat de Bucureşti (1.280 euro pe metru pătrat util), Timişoara (1.170 de euro pe metru pătrat), Constanţa (1.120 de euro pe metru pătrat), Craiova (1.100 euro pe metru pătrat) şi Braşov (1.040 de euro pe metru pătrat). Cu o medie de 970 de euro pe metru pătrat, Iaşiul se situează în continuare sub acest prag psihologic.De remarcat este că, în ultimele trei luni, cele mai accesibile capitale de judeţ au consemnat, comparativ cu marile centre regionale, majorări mai însemnate de preţ (o medie de 4,2%), unele dintre acestea numărându-se chiar în rândul oraşelor cu cele mai mari scumpiri.

Dintre reşedinţele de judeţ ale ţării, cele mai mari creşteri de preţ pe segmentul apartamentelor au avut loc, în al doilea trimestru al acestui an, în Sfântu-Gheorghe (6,3%), Alexandria (6%), Piatra-Neamţ (5%), Târgovişte (4,8%) şi Buzău (4,5%). Aceste variaţii au fost, însă, vizibil mai temperate decât cele care au avut loc în primele trei luni ale anului, când Miercurea-Ciuc consemna un avans-record, de 17,8% (în ultimele trei luni, în capitala Harghitei a cunoscut un avans de 4,4%). La polul opus, Baia Mare a înregistrat o uşoară scădere (de 0,1%) a aşteptărilor vânzătorilor, lista celor mai mici variaţii de preţ fiind completată de Oradea (un plus de 0,7%), Alba Iulia (+1%), Ploieşti (+1,2%) şi Satu Mare (+1,2%).

Evoluţii apropiate în Cluj-Napoca şi Bucureşti În toate marile centre regionale cu preţuri de peste 1.000 de euro pe metru pătrat, preţurile apartamentelor au avut o evoluţie ascendentă în perioada analizată. În conformitate cu evoluţia consemnată la nivel naţional, creşterile au fost, însă, vizibil mai mici decât în anii precedenţi. În Cluj-Napoca, spre exemplu, apartamentele au înregistrat una dintre cele mai mici creşteri, respectiv 1,9%. Cu toate acestea, nivelul actual al preţurilor locuinţelor din oraş este cu circa 14% mai mare decât în urmă cu 12 luni. Capitala Transilvaniei continuă să fie, totodată, singurul mare centru regional în care apartamentele sunt mai scumpe acum decât în urmă cu zece ani, la o diferenţă de 13,6% faţă de T2 2008.

În Bucureşti, pe de altă parte, pretenţiile vânzătorilor s-au majorat cu 2,2% în intervalul aprilie-iunie, până la 1.280 de euro pe metru pătrat util. Dintre marile oraşe analizate, Capitala se remarcă prin cea mai mică diferenţă de preţ la 12 luni, respectiv 4,4%. Aceasta se află la polul opus faţă de Cluj-Napoca şi în ceea ce priveşte evoluţia preţurilor din 2008 încoace: aici apartamentele au recuperat cel mai puţin din ieftinirile provocate de recesiune, acest tip de proprietăţi fiind, în momentul de faţă, cu aproape 40% mai scumpe decât în 2008.

Daniel Arcanu

Articolul precedentHaine contrafăcute, confiscate de polițiștii de frontieră giurgiuveni
Articolul următorBătrân dat dispărut de acasă,  găsit de jandarmii giurgiuveni