Autoritățile din județul Giurgiu ar putea decide chiar în această seară uciderea preventivă a porcilor din  gospodăriile populației din localitatea Brăniștari, județul Giurgiu.

Măsura va fi dispusă după ce ieri a fost confirmat un al doilea focar de pestă porcină africană în localitate, iar un al treilea este în curs de confirmare.

Totodată, în zona de protecție a primului focar, a fost depistat un caz la un porc mistreț, în urmă cu o săptămână. Motiv pentru care acţiunea de ucidere preventivă a suinelor se impune cât mai urgent.

Printre măsurile adoptate sunt și acelea de mutare a filtrelor rutiere dezinfectante existente mai aproape de actualele focare dar și constituirea a încă patru filtre rutiere în județ.

Adriana Puțaru, subprefectul județului Giurgiu și directorul DSVSA, Liviu Florescu, au susținut o conferință de presă în care au prezentat principalele măsuri care au fost luate în noul focar de pestă porcină africană dar și posibilele măsuri care vor di dispuse în cazul în care se confirm și al treilea focar.

Potrivit subprefectului Adriana Puțaru, ordinul de ucidere preventivă a porcilor din  gospodăriile populației din localitatea Brăniștari va fid at chiar în această seară dacă buletinul de analiză al ultimei suspiciuni din gospodăria unui localnic va arăta că acolo există virusul pestei porcine africane.

În tot acest timp, s-a dispus restabilirea filtrelor rutiere dezinfectante cât mai aproape de noul focar dar și constituirea a patru filtre rutiere, două pe DN 5, unul pe DJ 411 Brăniștari-Singureni și unul pe pe DJ 603, către Hulubești.

Pentru eventualitatea în care va începe uciderea preventivă a celor 150 de porci din Brăniștari, s-au făcut pregătiri pentru stabilirea unui amplasament pentru groapa de depunere a cadavrelor, acesta fiind identificat cât mai aproape de focar, în localitatea Brăniștari.

Autoritățile sanitar-veterinare sunt de părere că focarul s-a extins și din cauza porcilor mistreți din zonă, în acest sens fiind emis un ordin de ucidere a 253 de porci mistreți de pe 11 fonduri de vânătoare din zonă. Dar, există și un impediment pentru vânători, având în vedere că mistreții se refugiază în lanurile de porumb și în vegetație și migrează, așa că procesul este unul lent.

În cazul în care ultima suspiciune de pestă porcină africană se va confirma în această seară, s-ar putea schimba și zona de protecție, în aceasta urmând a fi inclusă și localitatea Călugăreni. Și asta deoarece localitatea respectivă se află aproape de Călugăreni.

 

Articolul precedent17.000 de preșcolari și școlari din Giurgiu, fără lapte și corn
Articolul următorUltima oră. Ordin de ucidere a porcilor din Brăniștari!