Anul trecut, în 2018, în România s-au născut cei mai puţini copii din ultimii 50 de ani, conform datelor oferite de Institutul Naţional de Statistică (INS). Scăderea a fost una constantă: dacă în 2011 s-au născut 180.000 de copii, fiind deja considerat un an „de criză“, în 2018, numărul naşterilor a fost de doar 173.000 de lei.

În Giurgiu, la singura maternitate de stat, s-au născut anul trecut doar 800 de copii, acesta fiind de trei ori mai redus decât în perioada comunistă.

Dacă ar fi să comparăm cu naşterile din perioada comunismului, când la Giurgiu se nășteau în medie 3000 de copii pe an, atunci cifrele sunt alarmante.

Specialiştii giurgiuveni spun că acest fenomen îngrijorător este cauzat de faptul că multe familii de vârstă fertilă au ales să plece, să nască şi să îi crească pe copii în altă parte.

În al doilea rând, încă nu se reușește o urmărire corectă a gravidei, sprijinirea mamelor prin orice metodă să aducă pe lume copii. Este trist, spun specialiștii, dar e un adevăr al zilelor noastre, iar atâta timp cât cuplurile tinere din judetul Giurgiu vor continua să plece în străinătate din motive economice, vor exista tot mai mulţi copii născuţi în afara ţării.

Spre exemplu, de la începutul acestui an, în Maternitatea din Giurgiu s-au născut doar 300 de copii. Asta deși secția de nou-născuți este una modernă, deoarece a fost renovată în 2014. Sunt saloane mamă-copil, săli de operație și aparatură medicală modernă, dar… lipsesc pacientele.

 

 

Articolul precedentGiurgiuveancă prinsă la volan sub influența drogurilor
Articolul următorÎncălțăminte și parfumuri contrafăcute, confiscate de polițiștii de frontieră