Poliţiştii şi procurorii au făcut 17 percheziţii în România şi Bulgaria pentru anihilarea unei reţele, formate din cetăţeni ai statului vecin, care înşela mai multe persoane prin “Metoda Accidentul”. Prejudiciul estimat se ridică la 500.000 de euro.
Poliţiştii şi procurorii DIICOT au făcut simultan 17 percheziţii domiciliare (5 în România şi 12 în Bulgaria) pentru destructurarea unei grupări infracţionale, formate din cetăţeni ai statului vecin, care comitea infracţiuni de înşelăciune prin inducerea în eroare a victimelor în cadrul unor conversaţii telefonice.
“Cu acest prilej, au fost depistaţi mai mulţi cetăţeni bulgari, membri ai grupului infracţional organizat, 5 dintre aceştia fiind reţinuţi în Bulgaria şi alţi 5 în România, pe baza unor mandate europene de arestare emise de autorităţile judiciare bulgare.
În cadrul operaţiunii de ieri, poliţiştii români au mai depistat şi alţi doi cetăţeni bulgari, pe numele cărora au fost, de asemenea, emise mandate europene de arestare de către autorităţile statului vecin”, precizează un comunicat IGPR.
Anchetatorii au stabilit că anumiţi membri ai grupului infracţional se deplasau frecvent în România, unde rămâneau pentru diferite perioade de timp şi unde achiziţionau numeroase cartele telefonice pre-plătite, dar şi terminale mobile, pe care le foloseau la iniţierea de apeluri telefonice către alţi cetăţeni din Bulgaria.
“Prin invocarea unor pretexte şi prin folosirea unor calităţi false, îi determinau să le pună la dispoziţie sume de bani, de multe ori deosebit de însemnate, creând astfel prejudicii care, însumate, au depăşit valoarea de 500.000 de euro”, a menţionat sursa citată.
În ultimii doi ani, membrii grupului infracţional şi-au schimbat frecvent locurile de cazare, au cumpărat numeroase cartele telefonice şi terminale mobile, pe care le-au utilizat exclusiv la comiterea faptelor. O cantitate însemnată dintre acestea a fost ridicată de poliţiştii români în cadrul percheziţiilor domiciliare efectuate la adresele unde aceştia erau cazaţi pe teritoriul României.
Poliţiştii şi procurorii au stabilit că pentru comiterea infracţiunilor, bulgarii acţionau etapizat şi coordonat.
Astfel, unul dintre ei suna victima, dându-se drept poliţist şi o informa că urmează să fie contactată telefonic de o altă persoană, care îi va solicita o sumă de bani.
“Indicaţiile falsului poliţist erau ca victima să dea curs cererii infractorului pentru ca acesta să poată fi reţinut, ulterior, de Poliţie. În acest fel, banii oferiţi de persoana înşelată ajungeau la membrii grupării infracţionale”, au explicat anchetatorii.
Cele 17 percheziţii au fost realizat în cadrul cooperării judiciare internaţionale în materie penală, desfăşurate prin implicarea inclusiv a EUROJUST, pe baza unui ordin european de anchetă formulat de autorităţile judiciare din Bulgaria şi trimis DIICOT.