În județul Giurgiu, pe o colină din satul Vieru, un investitor  a pus pe picioare o afacere cu zmeură. Nelu Berbec deține o plantație care se întinde pe 17 hectare și este cel mai important producător de zmeură din zonă. Plantația a fost înființată în urmă cu trei ani. Afacerea a început să dea roade iar zmeura este vândută și în supermarket-uri, prin firme intermediare. În acest an, afaceristul își propune ca roadele să depășească granițele țării și să meargă cu producția și în Occident.  

Sufletul afacerii este Nelu Berbec, un bărbat originar din Oltenița. A decis să înființeze o plantație de zmeură acum trei ani, când a constatat că acest segment nu era acoperit pe piață. Așa că a înființat la Vieru, pe o colină, o plantație de zmeură. Zmeura este o plantă perenă. Drajonii se plantează, cresc şi, dacă sunt ridicaţi şi îngrijiţi cum trebuie, rodesc şi iar rodesc. Nu prea mult în primul an, ceva mai abundent în al doilea, până când îşi ating potenţialul maxim. Îngrijirea zmeurului seamănă, pe alocuri, cu aceea a viței de vie, pentru că şi zmeurul are nevoie, de exemplu, de tăieri. Recoltarea din plantaţia descoperită merge din iunie până la prima brumă, deci până pe la începutul lui octombrie.

Nelu Berbec a investit 100.000 de euro în această cultură de zmeură, Producătorul de fructe de pădure din judeţul Giurgiu își vinde producția, care poate ajunge la 7-10 tone la hectar, la diverși intermediari, iar zmeura din cultura sa ajunge pe această cale în cele mai importante hypermarketuri din România. Afacerea cu zmeură presupune și multe sacrificii, pentru că fermierul trebuie să își găsească oameni din rândul sătenilor care să culeagă sau să îngrijească plantația, forța de muncă fiind din ce în ce mai greu de găsit.În ceea ce privește piața de desfacere, producătorul spune că ar trebui susținuți în acest sens, deoarece sunt nevoiți să își caute clienți la colțul străzii.În ciuda dificultăților, Nelu Berbec are promisiuni și pentru vânzarea producției pe piața occidentală.

Cei care intenționează să înființeze o cultură de zmeură este important să știe că această plantă se dezvoltă cel mai bine pe solurile ușoare, bine drenate, bogate în humus. De asemenea, zmeurul este o plantă care nu necesită temperaturi foarte mari, optimul fiind situat între 17-23 grade Celsius, însă are nevoie de perioade cât mai mari de lumină.„Zmeura nu este o plantă pretențioasă, ea crește în zone montane în general, pe un sol mai degrabă pietros, argilos. Trebuie să ai un pământ bogat în nutrienți, nu ai cum să nu reușești cu aceste pantații”, explică fermierul.

Pe viitor, Nelu Berbec intenționează să își extindă suprafața cultivată cu căpșuni și mure.

Articolul precedentNoi prevederi privind eliberarea pașapoartelor. Ce s-a schimbat
Articolul următorFotbalistul Marinel Draghia, condus pe ultimul drum