Ca să evite o sancţiune din partea Comisiei Europene, Guvernul României a decis să schimbe regulile salubrităţii, implementând modelul vestic „pay as you throw”. Este un nou sistem, ce presupune că de fiecare dată când golesc pubelele clienţilor, muncitorii firmei de salubrizare ar trebui să cântărească recipientele. Urmarea? Clientul ar plăti fiecare kilogram de deşeuri aruncate.

La Giurgiu, autoritățile se pregătesc să schimbe sistemul de plată a deșeurilor. Astfel, cetățenii nu vor mai achita tariful în funcție de numărul de membrii din familie, ci în funcție de cantitatea de deșeuri aruncată. Aşa cum se ştie, până în 2020, conform normelor europene, România trebuie să recicleze cel puţin jumătate din deşeurile pe care le produce.

Potrivit primarului Nicolae Barbu, cetățenii vor primi un card în baza căruia va duce sacul cu deșeuri. Pe mașina de transport gunoi, va exista un sistem de cântărire a gunoiului, se va introduce cardul, se cântărește containerul, se descarcă, se transmite prin sistem wi-fi către baza de date. Va mai exista un sistem de ticketing, cetățeanului urmând să i se dea un bon cu cantitatea de gunoi care a fost depusă.

În zonele de blocuri vor fi modernizate și securizate platformele de gunoi. Vor fi închise și monitorizate video, iar accesul va putea fi făcut doar cu cardul. Cântărirea va fi făcută automat la intrare și la ieșire, diferența de kilograme reprezentând cantitatea de gunoi depozitată.

Până în data de 30 iunie 2019, vor fi stabilite și aprobate tarife distincte pentru beneficiarii serviciului de salubritate pentru gestionarea deșeurilor de hârtie, plastic, metal, sticlă, respectiv pentru celelalte deșeuri, și, totodată, vor fi stabilite și sancțiunile în cazul în care cetățeanul nu separă în mod corespunzător cele două fluxuri”, a precizat primarul Nicolae Barbu.

În următoarea ședință de consiliu local, va fi supus atenției consilierilor un proiect de hotărâre ce vizează schimbarea planului tarifar, mai exact, prin noul plan cetățenii nu vor mai plăti pe numărul de membri din familie, ci în funcție de cantitatea de gunoi, fiind totodată introdus sistemul pe bază de card.

Articolul precedentAccident teribil pe A 1, între o dubă și un microbuz. Sase persoane au fost rănite iar una dintre ele a decedat
Articolul următorGiurgiuveni, adăugați în telefon aplicația APEL 112!