Numărul în creştere al infectărilor cu noul coronavirus la Giurgiu ridică noi probleme în privinţa spaţiilor de tratare la Spitalul Judeţean de Urgență Giurgiu, principala unitate medicală din judeţ la care populaţia apelează pentru tratament şi situaţii de urgenţă.

Spitalul nu deserveşte doar pacienţii cu COVID, iar autoritățile au fost nevoite să relocheze o sectie întreagă, cea de neurologie, pentru a face loc pacienților cu COVID, dar și să suplimenteze capacitatea secției de boli infecțioase, cele 30 de paturi de aici fiind deja ocupate. Situația este îngrijorătoare pentru că sunt, chiar astăzi, 50 de pacienți numai în Unitatea de Primiri Urgențe care primesc tratament și sunt conectați la oxigen, iar la ATI sunt doar patru paturi pentru cei cu forme grave ale bolii.

Astăzi, managerul unității a tras un semnal de alarmă privind această situație:

Număr mai mare de paturi pentru pacienții cu COVID

„În acest moment, adresabilitatea este foarte mare pe patologia de COVID și de aceea ne-am hotărât să mai suplimentăm numărul de paturi, în total vor fi 70, astfel încât să putem acorda asistență medicală tuturor . Secția de Neurologie va fi mutată într-o altă locație pentru a putea avea încă 30 de paturi pentru cei infectați cu coronavirus. Deja, la Secția Boli Infecțioase toate cele 30 de locuri sunt ocupate, iar la Unitatea de Primiri Urgențe sunt 50 de persoane care au nevoie de oxigen, unele dintre ele cu afectare pulmonară, în stare foarte gravă”, a spus Dragoș Chivu.

În privința dotării cu ventilatoare și concentratoare de oxigen, acea a afirmat că, în secția de neurologie, unde vor fi mutați pacienții cu COVID, există o linie de oxigen iar restul pacienților vor fi contectați la concentratoare.

Acesta a mai spus că au fost disponibilizate și 4 paturi la ATI pentru pacienții cu COVID în stare critică dar că principala problemă este lipsa personalului medical care să acorde asistență medcială celor cu COVID 19, astfel că soliuția este aceea de a reloca personal de la alte secții.

Totodată, acesta a enumerat și câteva dintre investițiile efectuate în unitatea pe care o conduce, cum ar fi schimbarea instalației electrice atât la ATI, cât și la Secția de Boli Infecțioase, dar și modificarea unor căi de acces, motiv pentru care s-au efectuat demersuri pentru obținerea autorizației de securitate la incendiu de la ISU.

În același timp, a arătat acesta, există și un proiect de reabilitare a pavilionului nou al Spitalului Județean de Urgență Giurgiu, în vederea autorizării.

În ceea ce privește situația pacienților care erau internați la secția de neurologie, aceștia vor fi mutați la cardiologie.

Sursa: Realitatea de Giurgiu