Femeile din Giurgiu vor beneficia de Teste Papanicolau si HPV gratuite in cadrul programului Regional de Screening SCCUT.

Peste 170.000 de femei din regiunea Sud-Muntenia vor beneficia de un program de prevenţie, screening, diagnostic şi tratament precoce al cancerului de col uterin.
 
Începând cu luna martie, va fi demarat un program complex de prevenţie, depistare precoce (screening), diagnostic şi tratament precoce al cancerului de col uterin, vizȃnd peste 170.000 de femei din judeţele Argeş, Călăraşi, Dȃmboviţa, Ialomiţa, Giurgiu, Prahova şi Teleorman, provenind ȋn special din grupuri vulnerabile.
 
În cadrul programului, femeile pot beneficia de testare gratuită Babeş Papanicolau şi HPV, fie ȋn centrele judeţene de recoltare ȋnscrise ȋn program, oricȃnd pe parcursul anului, fie ȋn unităţile mobile, ȋn cadrul unei caravane care va ajunge ȋn localităţi din toate judeţele. Testarea, care are ca scop depistarea leziunilor precursorii ale cancerului de col uterin, se desfăşoară ȋn cadrul proiectului Screening pentru Cancerul de Col Uterin şi tratament precoce(SCCUT), finanţat din fonduri europene prin Programul Operaţional Capital Uman.
 
În cadrul unei întâlniri cu partenerii proiectului, primarul municipiului Giurgiu, Adrian Anghelescu a semnat acordul de colaborare.
 
Prin urmare, a debutat activitatea de mobilizare a populației feminine din județul Giurgiu, în parteneriat cu Primăria Giurgiu, municipiul Giurgiu fiind prima localitate din județ unde femeile se vor putea înscrie în programul de screening.
Persoana de contact cu care se poate comunica în vederea înscrierilor la sesiunile de informare și testare este dna.Groasa Elena, Coordonator Județean al Organizației Sastipen, la nr. de tel. 0769.942.108.
 
Iniţiativa vine pe fondul unor statistici alarmante ȋn ceea ce priveşte situaţia cancerului de col uterin ȋn Romȃnia – ţara noastră se află pe locul trei în rândul statelor membre în ceea ce privește incidența acestui tip de cancer, iar rata mortalităţii este de 4 ori mai mare decȃt ȋn celelalte ţări UE, ȋn principal deoarece este depistat ȋn stadii foarte avansate, pe fondul unui grad de prevenţie redus. Doar 17,6% dintre femeile din Romȃnia au efectuat măcar o dată un test Babeş-Papanicolau, ȋn condiţiile ȋn care ȋn majoritatea ţărilor din UE procentul depăşeste 70%.
 
Necesitatea de a creşte numărul femeilor care se testează este imperativă, avȃnd ȋn vedere că, dintre toate formele de cancer, cel de col uterin s-a dovedit a fi cel mai eficient controlat prin intermediul screening-ului. Astfel, incidența cancerului cervical poate fi redusă cu până la 80% ca urmare a programelor de screening la nivel populațional.
 
Proiectul Screening pentru Cancerul de Col Uterin și tratament precoce este derulat de Institutul Național pentru Sănătatea Mamei și Copilului Alessandrescu-Rusescu (INSMC), în parteneriat cu Centrul de Dezvoltare Curriculară și Studii De Gen FILIA, Fundația Renașterea şi Centrul Romilor pentru Politici de Sănătate (SASTIPEN). Detalii privind proiectul pot fi accesate pe site-ul dedicat potisaprevii.eu sau pe pagina de Facebook a Fundaţiei Renaşterea.
 

Sursa: Realitatea de Giurgiu

Articolul precedentGardian din Penitenciarul Giurgiu, agresat de un deținut
Articolul următorBilanț coronavirus 27 februarie: 3.432 de cazuri noi, 54 de decese