Cum 2021 a fost desemnat ca fiind ”anul căilor ferate” în UE s-a decis ca un tren simbolic să traverseze Europa timp de mai bine de o lună, pornind de la Lisabona și terminând la Paris, după un parcurs de peste 20.000 km, cu mai mult de 150 de opriri și 33 de treceri de granițe.

Vagoanele care alcătuiesc trenul european au fost oferite de diferite companii feroviare europene. Unul dintre acestea va găzdui o expoziţie mobilă organizată de Agenţia Executivă pentru Climă, Infrastructură şi Mediu și de întreprinderea comună Shift2Rail.

În cadrul acestei expoziţii vor fi prezentate numeroasele tehnologii şi inovaţii existente care îmbunătăţesc experienţa în sectorul feroviar şi va arăta modul în care UE sprijină proiectele de infrastructură.

Trenul standard este dotat cu un vagon pentru conferinţe, două vagoane standard, un vagon-restaurant şi un vagon de dormit .

Trenul european despre care vorbim a intrat astăzi în România, prima oprire a sa fiind în Gara Giurgiu Nord.

Oficialii trenului au asistat la un micro spectacol folcloric și au putut admira costume tradiționale ale zonei Vlașca, dar și o machetă a celei mai vechi locomotive românești cu abur, CFR 43 Călugăreni, iar în final au făcut o poză de grup cu steagul Uniunii Europene.

Pentru România, vizita garniturii Connecting Europe Express este un motiv de reamintire a stării deplorabile în care se află căile ferate.

Trenul UE va face 850 kilometri în România în 20 de ore, adică va merge cu 42 kilometri la oră în medie, pe când în Portugalia şi Franţa va parcurge 1.700 kilometri în 17 ore, adică o viteză de 100 kilometri pe oră”.

De la aderarea României la UE în 2007 autorităţile au reuşit să modernizeze doar 125 kilometri de cale ferată din bani europeni.

Sursa: Realitatea de Giurgiu

Articolul precedentBilanț coronavirus 17 septembrie: 4.478 de cazuri noi, 73 de decese
Articolul următorAutoturism căutat de autoritățile din Germania,descoperit de poliţiştii de frontieră giurgiuveni