Polițistul sau jandarmul pot pune mâna pe declarația pe propria răspundere, atunci când opresc persoane pe stradă, pentru control, sau trebuie să o privească de la distanță? Aceasta este doar una dintre multe întrebări ridicate , în contextul măsurilor impuse de starea de urgență. În acest caz, Poliția Română arată că nu există o procedură bine pusă la punct, ci totul se face… conform unor recomandări!

Referitor la modul în care trebuie să se desfășoare controlul, reprezentanții Poliției Române au făcut publice o serie de recomandări. Cu sublinierea că acesta este cuvântul „cheie”: este vorba despre niște recomandări, pe care personalul aflat în stradă, fie că este vorba despre polițiști, polițiști locali sau jandarmi, le poate respecta sau nu, în funcție de opțiunea personală și de circumstanțe.

„Vă prezentăm câteva recomandări privind modul în care cetățenii trebuie să se legitimeze la solicitarea polițiștilor, jandarmilor sau polițiștilor locali. În calitate de pietoni, aceștia trebuie să păstreze distanța de minimum un metru să prezinte documentele, inclusiv declarația pe propria răspundere, adeverința de la angajator sau altele de la distanță, să nu le înmâneze reprezentanților autorităților. În ceea ce privește șoferii: aceștia nu trebuie să expună în afara vehiculului documentele solicitate, ci să le prezinte arătându-le la geamul lateral al portierei sau pe parbriz, putând să deschisă geamul portierei maximum zece centimetri. În cazul în care semnează un proces verbal, se recomandă să folosească pixul propriu sau dacă folosește unul oferit, să se dezinfecteze ulterior”, au arătat reprezentanții Poliției Române.

Ce înseamnă „deplasare scurtă”?

Având în vedere că încadrarea motivelor pentru deplasarea în afara locuinței în categoriile permise pe declarația pe propria răspundere a ridicat numeroase nelămuriri în rândul populației, reprezentanții Grupului de Comunicare Strategică au transmis o serie de răspunsuri, prin care au dorit să elucideze câteva neclarități.

Astfel, una dintre problemele ridicate de populație a vizat naveta: este sau nu permisă? „Actul normativ stipulează că este permisă deplasarea între locuință și locul de muncă. Nu se face mențiunea că localitatea în care se desfășoară activitatea profesională trebuie să fie aceeași cu cea de domiciliu. Deplasarea trebuie să se realizeze însă cu respectarea legislației, adică având asupra legitimația de serviciu, adeverința eliberată de angajator sau o declarație pe propria răspundere”, au precizat reprezentanții Grupului de Comunicare Strategică.

Totodată, un alt aspect asupra căruia se întreabă multă lume face referire la ce anume se înțelege prin „deplasare scurtă, lângă domiciliu”. Oamenii legii au arătat că nu este stipulat un număr de kilometri, ci doar că „activitățile fizice, sportive trebuie realizate în jurul domiciliului sau al locului în care cetățenii locuiesc în fapt, în jurul gospodăriei, casei, blocului și nu în parcuri, locuri de joacă, terenuri de sport”. La fel, în cazul animalelor de companie, acestea trebuie plimbate în jurul casei sau al blocului, nu în parcuri sau terenuri de sport.

Articolul precedentPeste 15.000 de persoane au intrat în țară, în ultimele 24 de ore
Articolul următorRaed Arafat ne avertizează: ‘Putem ajunge la măsuri mai dure pentru carantinare’