Credincioșii ortodocși și cei catolici o sărbătoresc astăzi pe Sfânta Maria Mare sau Adormirea Maicii Domnului.

Sărbătoarea este cunoscută în popor și cu numele de Sântămăria (Stămăria) sau Uspenia și celebrează ziua în care a adormit Sfânta Fecioară Maria. Tot astăzi se sărbătorește și Ziua Marinei, Fecioara Maria fiind ocrotitoarea marinarilor. În România sunt peste 2.200.000 de persoane care își serbează astăzi onomastica. Femeile, peste 1.800.000, au numele de Maria, Marina, Mariana, Marinela. Bărbații, poarta nume ca Marin, Marian. La Mulți Ani tuturor!

Sfânta Maria este considerată salvatoarea sufletelor din iad. În tradiţia populară se spune că înainte de Judecata de Apoi, Maica Domnului va da cu năvodul de trei ori prin iad, iar sufletele celor aflați acolo vor putea să se prindă de el şi să se mântuiască astfel de păcate. Iar dracii, rămaşi fără sufletele oamenilor, se vor mânca între ei de ciudă până când nu va mai rămâne niciunul.

La sate, în dimineața acestei zile, oamenii mergeau la biserică, la slujbă. Femeile împărțeau la copii și săraci struguri, prune și faguri de miere. În Moldova, sărbătoarea este considerată sărbătoarea „morţilor” și sunt pomeniţi toţi strămoşii care au purtat numele Sfintei Fecioare. După slujbă, oamenii merg la cimitir pentru a tămâia mormintele.

În tradiția populară, ziua de 15 august marchează trecerea de la vară la toamnă și desparte lunile călduroase de cele reci. Bărbații își schimbau pălăria cu căciula, iar cei care mai erau văzuți cu pălărie după 15 august erau luați peste picior. Tot după această dată, oamenii nu se mai scăldau în apa râurilor deoarece considerau că apa e spurcată de cerb și a început să se răcească.

După Sântămăria se deschidea sezonul nunților care ținea până la intrarea în postul Crăciunului. În această zi, în multe sate românești, se organizau târguri și iarmaroace tradiționale.

Perioada dintre Sântămăria Mare (15 august) și Sântămăria Mică (8 septembrie), se consideră perioada optimă pentru semănăturile de toamnă. Este ziua în care ciobanii coboară oile de la munte iar posesorii de vii mari obișnuiau ca acum să tocmeasca paznicii pentru păzit viile.

De Sfânta Maria se adună ultimele plante de leac şi se culeg flori care se pun la icoane şi care mai apoi sunt bune pentru vindecarea anumitor boli. Fetele culeg o planta numita “năvalnic”, care are puterea de a aduce pețitori.

Tradiția spune că dacă de Sfânta Maria înfloresc trandafirii, atunci toamna va fi lungă și bogată!

Articolul precedentRetailerii profită de pesta porcină și măresc importurile de carne
Articolul următorColiziune între două autoturisme, pe DN 41. Sunt cinci victime