Bărbaţii din România se situează pe primul loc la consumul moderat de alcool, cu aproximativ 8,2 băuturi pe zi, se arată într-un studiu privind limita de siguranţă în consumarea băuturilor alcoolice, arată o analiză internaţională realizată pentru Global Burden of Disease Study.

Pe locul doi se află Portugalia, unde bărbaţii consumă în medie 7,2 băuturi pe zi, fiind urmată de Luxemburg, Lituania şi Ucraina, unde bărbaţii consumă aproximativ 7 băuturi pe zi.

În rândul femeilor, cel mai mare consum de băuturi alcoolice a fost înregistrat în Ucraina, unde sunt consumate în medie 4,2 băuturi pe zi, urmată de Andorra, Luxemburg, Belarus şi Suedia.

În Danemarca, apoximativ 97% de bărbaţi şi 95% dintre femei consumă băuturi alcoolice, în timp ce în Statele Unite 73% din bărbaţi şi 60% din femei consumă alcool.

Sondajul a fost realizat de 512 de cercetători din cadrul a 243 de instituţii şi a vizat doar persoanele peste 15 ani. Cercetătorii au realizat o bază de date formată din câteva mii de studii şi resurse provenite din 195 de ţări, într-un proiect finanţat de fundaţia Bill & Melinda Gates.

„Oamenii nu ar mai trebui să creadă că o băutură sau două pe zi înseamnă o cantitate bună. Este bine să nu beţi deloc”, spune Emmanuela Gakidou, profesor în cadrul Universitaţii din Washington.

Raportul a stabilit că în total 2,8 milioane de persoane au murit în anul 2016 din cauza consumului de alcool. Pentru oamenii cu vârste cuprinse între 15 şi 49 de ani, alcoolul este principalul risc în problemele de sănătate.

Studiul a fost realizat pentru a verificarea ipotezei conform căreia consumul moderat de alcool poate avea un impact pozivit asupra sănătăţii. Mai multe studii au arătat anterior că un pahar sau două de alcool pe zi pot reduce riscul dezvoltării unei boli de inimă.

Cu toate acestea, conform noului raport, consumul de alcool ar putea produce multe alte probleme medicale, inclusiv cancer de sân, cancer de laringe, accidente vasculare, ciroză, tuberculoză şi comportament violent. Alcoolul este de asemenea unul dintre factorii principali care provoacă accidente rutiere.

Articolul precedent„Fără penali în funcţii publice” a strâns peste 1.000.000 de semnături. Câte sunt din Giurgiu
Articolul următorSemnal de alarmă! Tot mai multe accidente cu ambulanţe