Lovitură dură pentru acești români! Cei care fac asta, riscă să plătească amenzi colosale, ba chiar pot ajunge și la închisoare.

Potrivit  Legislației în vigoare veniturile obținute din chirii trebuie declarate. Persoanele care obțin astfel de câștiguri trebuie să depună declarație unică pentru estimarea veniturilor pe anul 2019. Dacă nu fac acest lucru, riscul este enorm, putându-se ajunge și la deschiderea unui dosar penal.

Impozitul este unul singur, de 10%. De reținut este că obligația de declarare a acestor venituri și de plată a impozitului revine celui care obține venitul, nicidecum celui care plătește chiria.

Dacă banii au fost încasați anul trecut și au depus la timp Declarația unică, impozitul și contribuția la sănătate (dacă mai este cazul), trebuie plătite până la 15 martie. Dacă veniturile sunt obținute anul acesta, taxele aferente vor fi achitate în 2020, tot în baza aceleași Declarații.

Dacă românii sunt prinși că nu au făcut ce spune legea, atunci vor plăti  dobânzi și penalități, conform prevederilor Codului fiscal. Dacă ANAF descoperă o diferență prea mare între ceea ce este pe hârtie și ceea ce este în realitate, în baza informațiilor obținute inclusiv de la terți, Fiscul poate trece la măsuri mai drastice.

În unele cazuri, se poate ajunge și la deschiderea unui dosar penal pentru evaziune fiscală. Iar aceste fapte sunt pedepsit cu închisoare de la doi la opt ani și cu interzicerea unor drepturi. Legislația nu prevede limite de la care fapta să fie considerată infracțiune, ci doar două limite diferite de la care pedeapsa devine mai grea, respectiv mult mai grea (una la 100.000 și una la 500.000 de euro).

Articolul precedentToți giurgiuvenii care locuiesc la bloc trebuie să știe asta
Articolul următorReacţia ministrului Transporturilor, giurgiuveanul Răzvan Cuc, după scandalul locomotivelor deraiate