În perioada martie 2018 – noiembrie 2019, poliţiştii Direcţiei de Combatere a Criminalităţii Organizate – Serviciul de Combatere a Traficului de Persoane, împreună cu procurorii D.I.I.C.O.T. – Structura Centrală, au documentat activitatea unei grupări infracţionale organizate specializate în trafic de migranţi pe relaţia Turcia – Grecia – Serbia – România – Germania/Marea Britanie.

În cadrul acţiunii, doi poliţişti români au participat la activitaţile din Germania, iar doi omologi din Germania au acţionat la percheziţiile efectuate pe teritoriul ţării noastre.

De asemenea, percheziţiile domiciliare de pe raza judeţului Timiş s-au desfăşurat cu sprijinul EUROPOL, această instituţie trimiţând la faţa locului o echipă mobilă care a sprijinit autorităţile din România pentru verificarea în timp real a datelor şi informaţiilor obţinute în teren.

Totodată, la sediul EUROJUST, a funcţionat o celulă operativă, pentru coordonarea activităţilor din teren şi schimbul în timp real de date şi informaţii.

Din cercetări a reieşit că intrarea ilegală a grupurilor de migranţi în special irakieni, afghani şi sirieni s-ar fi realizat pe zona verde a frontierei cu Serbia.

Transferarea acestora s-ar fi făcut în mai multe locaţii din apropierea municipiului Timişoara, iar îmbarcarea acestora s-ar fi realizat în autovehicule de transport marfă de mare tonaj, de cele mai multe ori punându-se în pericol viaţa şi integritatea corporală a migranţilor.

Pentru documentarea cauzei a fost utilizat aportul EUROPOL şi a fost efectuat un schimb constant de informaţii cu partenerii din Germania, Marea Britanie şi Ungaria, precum şi punctual cu autorităţile din Serbia, Croaţia, Slovenia şi Bosnia şi Herţegovina.

Totodată, autorităţile din statele menţionate au participat la 8 întâlniri de coordonare sub egida EUROPOL.

Pentru o abordare integrată a fluxului ilegal de migranţi şi pentru eficientizarea schimbului de material probator privind gruparea, România, Germania, Marea Britanie şi Ungaria au semnat un acord pentru iniţierea unei echipe comune de anchetă  în luna noiembrie 2018.

În cadrul anchetei, au fost documentate 42 de incidente de traficare ilegală a migranţilor, cu 580 de migranţi ilegali depistaţi pe teritoriile Germaniei, Ungariei şi României.

Documentarea activităţii infracţionale a fost realizată cu suportul de specialitate al Direcţiei Operaţiuni Speciale din cadrul I.G.P.R.

Articolul precedentO fată de 8 ani a sunat, în joacă, la 112 să spună că este sechestrată. Unde și în cât timp au găsit-o polițiștii
Articolul următorDouă eleve din Giurgiu s-au bătut din cauza unui băiat, iar una dintre ele a ajuns la spital