Guvernul a aprobat în şedinţa de marţi, 24 iulie a.c., Memorandumul cu tema: Măsuri pentru îmbunătăţirea activităţii în punctele de trecere a frontierei, în scopul reducerii timpilor de aşteptare.

România gestionează o parte importantă a frontierelor externe ale U.E., fapt ce implică asigurarea unui echilibru între efectuarea controalelor amănunţite şi supravegherea frontierei, pe de o parte, şi asigurarea fluenţei traficului de pasageri şi a mijloacelor de transport în punctele de trecere a frontierei, pe de altă parte.

În acest context, se impune luarea unor măsuri pentru asigurarea nivelului de securitate al frontierei, precum şi a resurselor umane şi materiale, a logisticii şi a capacităţii de control din punctele de trecere a frontierei, cu respectarea cerinţelor definite la nivel european, raportate la necesităţile operaţionale, fluxul de pasageri şi rezultatele analizelor de risc.

Memorandumul a fost elaborat la iniţiativa Ministerului Afacerilor Interne şi stabileşte o serie de activităţi pe termen scurt şi lung pentru mai multe instituţii (Ministerul Afacerilor Interne, Ministerul Transporturilor, Ministerul Dezvoltării Regionale şi Administraţiei Publice, Ministerul Fondurilor Europene, Ministerul Finanţelor Publice şi Ministerul Afacerilor Externe), pornind de la analiza principalilor factori care generează creşterea timpilor de aşteptare în punctele de trecere a frontierei.

Principalii factori identificaţi sunt: – infrastructură rutieră neadecvată pentru valorile de trafic anuale, atât pentru marfă, cât şi pentru călători; – subdimensionarea capacităţii de control din punctele de trecere a frontierei, în comparaţie cu nivelul traficului de pasageri şi de mijloace de transport; – numărul limitat de poliţişti alocat de către Poliţia Ungară, respectiv Poliţia de Frontieră Bulgară; – introducerea de măsuri unilaterale de către statele vecine privind verificarea suplimentară a mijloacelor de transport marfă. – introducerea verificărilor sistematice în punctele de trecere a frontierei în baza cerinţelor UE. La toate acestea se adaugă numărul mare de pasageri înregistrat în punctele de frontieră (aeroportuare şi rutiere), atât la intrare, cât şi la ieşire, în perioada sărbătorilor religioase şi a sezonului estival/de iarnă.

Memorandumul stabileşte responsabilităţi pentru fiecare instituţie şi un calendar cu termene clare pentru punerea în aplicare a măsurilor de eficientizare a activităţii şi capacităţii de control. Una dintre măsurile stabilite prin memorandum este preluarea, în administrare, de către Ministerul Transporturilor şi în concesionarea C.N.A.I.R., a infrastructurii rutiere (inclusiv amenajări rutiere, parcări, bretele de acces) aferentă tuturor punctelor de trecere a frontierei rutiere pentru a putea realiza investiţiile necesare modernizării punctelor.

Primele puncte preluate vor fi  Giurgiu, Petea, Borş, Vama Veche. Pe termen lung, se intenţionează şi o creştere a numărului de benzi, acolo unde este necesar, pe sensul de intrare/ieşire astfel încât să fie redus timpul de aşteptare pentru efectuarea controlului.

De asemenea, vor fi desfăşurate activităţi pentru: – alocarea de fonduri, dacă este cazul, în vederea realizării de investiţii pentru amenajarea/modernizarea/ dezvoltarea capacităţii de control în punctele de trecere a frontierei (naval, feroviar, rutier, aeroportuar); – alocarea de fonduri financiare necesare suplimentării numărului de angajaţi ai Poliţiei de Frontieră şi ai ANAF, în punctele de trecere ale frontierei; – iniţierea demersurilor bilaterale pe lângă statele vecine, pentru identificarea soluţiilor de fluidizare a traficului pe sensul de ieşire din România.

Memorandumul prevede, de asemenea, necesitatea întreprinderii unor demersuri diplomatice de către Ministerul Afacerilor Externe, în coordonare cu instituţiile cu atribuţii în materia controlului la frontieră, pentru corelarea măsurilor propuse la nivel naţional, cu măsuri similare adoptate de către statele vecine.

 

Articolul precedentGiurgiuvean accidentat grav pe trecerea de pietoni de la spital
Articolul următorSchimbări la eliberarea documentelor pentru mașini