Giurgiuvenii care pleacă în străinătate pentru o perioadă mai mare de 183 de zile într-un an trebuie să completeze şi să depună la Fisc formularul „Chestionar pentru stabilirea rezidenţei fiscale a persoanei fizice la plecarea din România”.

La rândul lor, şi cei care au o şedere în ţară ce depăşeşte o jumătate de an trebuie să depună un astfel de formular.

Obligaţia depunerii acestor chestionare pentru stabilirea rezidenţei fiscale atât la plecarea, cât şi la sosirea în ţară a fost stabilită prin ordinul ministrului Finanţelor Publice. După depunerea acestor chestionare, Fiscul giurgiuvean va analiza situaţia concretă a persoanelor fizice.

Reprezentanţii ANAF au precizat că realizează permanent un schimb de informaţii cu statele membre UE.

„Invităm contribuabilii care primesc solicitări de a se prezenta la organele fiscale, de a da curs acestora și de a clarifica aspectele ce le sunt comunicate, pentru a evita dubla impunere și a stabili statul care are dreptul de impunere a veniturilor realizate. În situația în care organul fiscal solicită prezentarea de documente justificative, îndrumăm contribuabilii să prezinte documentele solicitate, iar în cazul în care acestea sunt emise într-o altă limbă, acestea să fie însoțite de traduceri în limba română certificate de traducători autorizați. În cazul neprezentării contribuabililor la organul fiscal, pentru clarificarea situației fiscale proprie, organele fiscale au obligația de a întreprinde în continuare demersurile prevăzute de legislația fiscală, în vederea impunerii veniturilor comunicate ca urmare a realizării schimbului internațional de informații”, se arată într-un comunicat al ANAF.

Articolul precedentCod galben de intensificări ale vântului și ninsori viscolite, la Giurgiu
Articolul următorGiurgiuvenii pot cumpăra titluri de stat Centenar, cu dobândă de 4,5 %