Mii de tone de deșeuri ilegale au fost oprite la granița României cu Bulgaria, în primele nouă luni ale anului 2021, în cele șase puncte de frontieră din subordinea Inspectoratului Teritorial al Poliției de Frontieră Giurgiu.

Deșeurile au fost descoperite în 77 de camioane și 4 barje fluviale, în urma unor acțiuni întreprinse în colaborare cu reprezentanţii Gărzii de Mediu. Transporturile provin în proporție de 90 la sută din Bulgaria iar polițiștii de frontieră spun că firmele exportatoare încearcă să disimuleze deșeurile prin metoda “capac”, mai exact în fața încărcăturii se află marfa conformă iar în spate se ascund deșeurile ilegale.

„În primele nouă luni ale anului 2021, în zona de competenţă a ITPF Giurgiu, au fost înregistrate 79 de cazuri cu aproximativ 5700 de tone de astfel de deşeuri. În ceea ce priveşte punctele de trecere, cel mai folosit a fost P.T.F. Giurgiu, dar şi P.T.F. Călăraşi, P.T.F. Turnu Măgurele, PTF Calafat, PTF Bechet şi PTF Zimnicea. În urma verificărilor efectuate de autorităţile competente (Garda Naţională de Mediu, Direcţia Generală a Vămilor etc.), s-a stabilit faptul că mărfurile, în cantitate totală de peste 5.700  de tone, erau deşeuri,nu corespundeau cu datele declarate şi cuprinse în documentele prezentate autorităţii vamale, erau amestecate,deci nu îndeplineau condiţiile legale de intrare din punct de vedere al legislaţiei de mediu. Ulterior, deşeurile, constând în metal, hârtie, aluminiu, textile, cauciuc, lemn, baterii și bucăți de azbest, sticlă, material feros, componente de vehicule scoase din uz, aparate de uz casnic, echipamente electrice şi electronice, etc.au fost înapoiate pe teritoriul statului vecin (la frontiera terestră), respectiv firmelor exportatoare (la frontiera maritimă), deoarece nu pot fi puse în liberă circulaţie pe teritoriul României”, se arată într-un comunicat al ITPF Giurgiu.

 

Sursa: Realitatea de Giurgiu

Articolul precedentAstăzi, ora 21:00 – Ediție explozivă Legile Puterii: Marcel Ciolacu – ce șanse sunt să dărâme Guvernul prin moțiune de cenzură
Articolul următorDe ce se întrerupe iluminatul public stradal, în Giurgiu. Ce spun autoritățile