Primul ministru britanic Boris Johnson va stabili reguli mai dure cu privire la eliberarea persoanelor condamnate pentru infracțiuni de terorism, după ce un atacator islamist a înjunghiat două persoane, într-un atac duminică în Londra.

Sudesh Amman, care a fost închis în 2018 pentru deținere de documente teroriste și diseminarea publicațiilor teroriste, a fost împușcat mortal de poliție duminică, după ce a atacat cu un cuțit mai multe persoane pe o stradă din Londra.

Johnson a spus că guvernul va anunța schimbări fundamentale ale sistemului pentru tratarea celor condamnați pentru infracțiuni de terorism.

„Aceste măsuri se vor baza pe acțiunile pe care le-am pus deja în aplicare”, a declarat ministrul său de interne, Priti Patel. Ea a spus că ar exista o legislație care să pună capăt eliberării timpurii din închisoare a infractorilor contra terorismului. „Este drept ca acești indivizi să fie ținuți după gratii”, a spus Patel.

Politicienii britanici au discutat în mod repetat despre reguli mai dure cu privire la terorism, apeluri care au crescut după ce un fost condamnat a ucis două persoane și a rănit încă trei înainte ca poliția să-l împuște mortal în apropierea podului londonez în noiembrie.

Johnson a spus că, de la acel atac, guvernul s-a „mișcat rapid pentru a introduce un pachet de măsuri pentru a consolida fiecare element al răspunsului nostru la terorism – inclusiv pedepse mai lungi de închisoare și mai mulți bani pentru poliție”.

Atacatorul de duminică, Amman, fusese eliberat recent din închisoare, potrivit poliției, fiind închis pentru promovarea materialelor islamiste violente. El a mers pe jos pe Streatham High Road avînd legată de corp o bombă falsă.

Amman era sub supravegherea polițiștilor în momentul atacului. În noiembrie 2018, el a pledat vinovat pentru deținere de documente teroriste și diseminarea publicațiilor teroriste, iar luna următoare a fost condamnat la mai mult de trei ani de închisoare.

Potrivit autorităților, Amman avea 17 ani și locuia acasă alături de mama sa și de frații mai mici când a început pentru prima dată să comită infracțiuni de terorism. Poliția a luat cunoștință de activitățile sale din aprilie 2018 și a fost arestat de ofițeri înarmați pe o stradă din nordul Londrei. Când ofițerii i-au examinat calculatoarele și telefonul, au descoperit că a descărcat materiale despre fabricarea de explozibili și efectuarea de atacuri teroriste, potrivit procurorilor. Mesajele au arătat că a discutat cu familia, prietenii și prietena sa despre părerile sale extreme și dorința de a efectua un atac, adesea concentrat pe utilizarea unui cuțit, au spus procurorii.

În decembrie 2017, Amman a postat o imagine cu liderul statului islamic Abu Bakr al-Baghdadi, care a fost ucis într-un raid american din Siria în octombrie și i-a spus fratelui său într-un mesaj că „Statul Islamic este aici pentru a rămâne”.

De asemenea, el a descris femeile Yazidi drept sclave și a spus că Coranul a permis să le violeze, iar într-un alt mesaj, el și-a încurajat iubita să-și decapiteze părinții.

Articolul precedentCinci sirieni au încercat să treacă granița pe la Giurgiu ascunși într-un tren de marfă
Articolul următorUn nou caz de gripă, confirmat în Giurgiu. În acest sezon, în județ s-au înregistrat șapte pacienți cu virusul gripal