Salvați Copiii deschide 35 de grupe de grădiniță estivală pentru 1.000 de copii din județele Argeș, Brașov, Caraș Severin, Cluj, Constanța, Dâmbovița, Dolj, Giurgiu, Hunedoara, Iași, Ilfov, Mureș, Neamț, Olt, Teleorman, Timiș, Tulcea, Vrancea și București.

Acestea vor funcționa în perioada 2 iulie – 31 august 2018 pentru a pregăti copiii cu vârste între 5 și 7 ani, care nu au mai fost la grădiniță, pentru începerea școlii. În acest fel este facilitată integrarea școlară pentru a preveni abandonul şcolar pe termen lung al copiilor proveniţi din medii vulnerabile socio-economic.

Selecția copiilor a fost făcută având în vedere o serie de criterii: copiii din comunități defavorizate, de vârstă preșcolară, care nu au avut posibilitatea parcurgerii etapei preșcolare de învățământ, fie pentru că nu au fost înscriși în sistemul de învățământ, fie pentru că, deși au fost înscriși, au avut o frecvență redusă, ceea ce îi va plasa în risc de abandon școlar. La includerea în program sunt selectați cu prioritate copiii care urmează să fie înscrişi în clasa pregătitoare și clasa I.

Datele empirice, analizate de Salvați Copiii României în ultimii cinci ani, arată că dintre copiii care au beneficiat de serviciile sociale și educaționale ale grădinițelor estivale Salvați Copiii, aproape 93% sunt școlarizați, doar 2,39% dintre ei sunt în afara sistemului de învățământ de masă (școală/gradință), iar diferența, de 4,78% se află în străinătate, în urma migrației economice a părinților.

Deși, oficial, 81% dintre copiii cu vârsta cuprinsă între trei și cinci ani au fost înscriși la grădiniță în anul școlar 2016 – 2017, participarea efectivă a copiilor la această etapă esențială a educației abia depășește 60 de procente, potrivit datelor coroborate ale EUROSTAT – EU-SILC. Cel mai adesea, cauza rămânerii în afara sistemului de învățământ ține de situația socio-economică precară, în condițiile în care impactul participării la învățământul preșcolar asupra rezultatelor ulterioare ale educației este crucial.

Tocmai de aceea, una dintre prioritățile asumate ale Salvați Copiii România este aceea a integrării în școală a fiecărui copil – 1.000 de copii din comunităţi defavorizate din Bucureşti şi alte 20 de judeţe din România, cu acces îngreunat la educație, vor beneficia de educaţie preşcolară și în 2018, în cadrul celor 35 de grădiniţe estivale.

Organizaţia Salvaţi Copiii dezvoltă programe de includere preşcolară şi şcolară dedicate copiilor proveniţi din medii defavorizate încă din anul 1999. Grădiniţele estivale, organizate anual, constituie o modalitate prin care copiii din comunităţi sărace, cei mai mulţi de etnie romă, sunt atraşi către şcoală, ajutaţi să se integreze în plan educaţional şi să recupereze lacunele provocate de lipsa educaţiei preşcolare.

 

Articolul precedentSe desființează unele centre de permanență?
Articolul următorBACALAUREAT 2018: 411 absolvenți dau examen la istorie și 856 la matematică