De la începutul anului și până în prezent, Inspectoratul pentru Situaţii de Urgenţă Giurgiu a intervenit pentru gestionarea a numeroase situații de urgență generate de incendiile de vegetație uscată. Numai în ultimele zile, pompierii au acţionat pentru stingerea a zeci de astfel de incendii izbucnite în mai multe localități ale județului.

Sute de hectare de vegetație uscată, locuinte, chiar și un vehicul au fost mistuite de flăcări. Zilele trecute, un astfel de incendiu a blocat circulatia pe A 1 ore în șir. În majoritatea cazurilor, cauza a fost aceeași: utilizarea focului deschis pentru igienizarea terenurilor.

Pompierii fac un apel către cetățeni pentru a-i determina să renunțe la igienizarea terenurilor prin incendiere! Arderile de vegetaţie sunt interzise, iar nerespectarea prevederilor legale se sancţionează cu amenzi de până la 2.500 de lei.

Arderea miriştilor, vegetaţiei uscate şi resturilor vegetale se efectuează numai după obţinerea permisului de lucru cu focul, document care se eliberează de către șeful Serviciului Voluntar pentru Situaţii de Urgenţă constituit la nivelul autorităţilor publice locale sau persoana desemnată în acest sens şi cu respectarea unor reguli şi măsuri pentru utilizarea focului deschis.

„1. Utilizarea focului deschis în locuri cu pericol de incendiu, pe timp de vânt, de uscăciune avansată este interzisă;

2. Utilizarea focului deschis nu se admite la distanţe mai mici de 40 m faţă de locurile cu pericol de explozie (gaze şi lichide combustibile, vapori inflamabili, explozivi etc.), respectiv 10 m faţă de materiale sau substanţe combustibile (lemn, hârtie, textile, carton asfaltat, bitum, ulei etc.) fără a fi supravegheat şi asigurat prin măsuri corespunzătoare;

3. Arderea resturilor vegetale, gunoaielor, deşeurilor şi a altor materiale combustibile se face în locuri special amenajate ori pe terenuri pregătite, cu luarea măsurilor ce se impun pentru împiedicarea propagării focului la vecinătăţi, asigurând supravegherea permanentă a arderii şi stingerea jarului după terminarea activităţii;

4. Arderea vegetaţiei uscate şi a resturilor vegetale se execută cu respectarea unor prevederi generale“, potrivit ISU Giurgiu.

Articolul precedentGrefierii ies și rămân în stradă pe termen nedeterminat
Articolul următorUn bărbat și-a agresat fizic soția, pe care o bănuia de infidelitate. Ce a pățit acesta