Un nou focar de pestă porcină africană a fost confirmat în localitatea Grădiștea, din comuna Comana, județul Giurgiu. Îmbolnăvirea a fost confirmată vineri prin buletinul de analiză emis de laboratorul de specialitate din București, anunță DSVSA Giurgiu. 

În județul Giurgiu, evoluează 35 de focare de PPA în 26 de exploatații nonprofesionale și în 3 fonduri de vânătoare (9 cazuri la porc mistreț). Toți porcii din exploatațiile nonprofesionale afectate au fost eliminați iar până la această dată au fost acordate despăgubiri în valoare de peste 137.000 lei pentru 30 de exploatații nonprofesionale afectate

DSVSA Giurgiu solicită sprijinul şi înţelegerea cetăţenilor pentru respectarea măsurilor întreprinse de autorități, având în vedere gravitatea bolii şi consecinţele economice grave generate de apariţia ei.

Nerespectarea recomandărilor și a planurilor de măsuri elaborate pentru exploatațiile afectate, pentru zonele de protecție (3 km în jurul focarelor), supraveghere (10 km în jurul focarelor) și pentru zonele afectate în cazul confirmării PPA la mistreți, conduc la răspândirea bolii în teritoriu.

Orice suspiciune de boală trebuie anunţată imediat medicului veterinar, DSVSA Giurgiu sau autorităţilor locale.

Toate animalele suspecte trebuie sacrificate şi neutralizate, iar proprietarii vor fi despăgubiţi de către stat, în condițiile prevăzute de legislaţie.

 

Articolul precedentMinoră accidentată după ce a traversat strada, prin loc nepermis
Articolul următorDe 1 Decembrie, la Giurgiu: 5.000 de porții de sarmale, fasole și vin fiert, toate gratis