Peste 5.700 de amenzi, în valoare de peste un milion și jumătate de lei, au fost date în ultimii trei ani și jumătate, după intrarea în vigoare a legii antifumat. În aceeași perioadă, nouă localuri au fost închise sau li s-a suspendat activitatea.

Doar în primele opt luni ale acestui an au fost date aproape 1.400 de amenzi, în valoare de aproximativ 270 de mii de lei. Cei care fumau unde nu aveau voie au fost sancționați.

Amenzi au primit și localurile în care se tolera încălcarea legii. În trei ani și jumătate, deși bugetul de stat a crescut de pe urma amenzilor, fondurile pentru programele de ajutor pentru fumători, cum ar fi ,,Stop fumat”, s-au diminuat.

Legea antifumat a intrat in vigoare joi, 17 martie 2016.

„Se interzice fumatul in toate spatiile publice inchise, spatiile inchise de la locul de munca, mijloacele de transport in comun, locurile de joaca pentru copii. Se interzice complet fumatul in unitatile sanitare, de invatamant, precum si cele destinate protectiei si asistentei copilului, de stat si private”, se arata in documentul Executivului.

De asemenea, este definit spatiul public ca fiind considerat „orice spatiu accesibil publicului (de ex. din domeniul cultural-artistic, sanatate, invatamant, alimentatie publica, cluburi, baruri, cafenele etc.) sau destinat utilizarii colective (de ex. pentru activitati comerciale, sportive, targuri, expozitii etc.), indiferent de forma de proprietate ori de dreptul de acces”, potrivit realitatea.net.

 

Articolul precedentZeci de mașini controlate în zona trecerilor de cale ferată
Articolul următorTragedie în județul Giurgiu. Un adolescent a murit după ce a încercat să schimbe un bec